Litet bakryck
Jag har insett att jag är mer förtjust i pralinkolorna än vanliga praliner. Det är något särskilt med de där inte-så-jättesega pralinkolorna, med smak av hallon, citron och allt vad de hittar på, riktigt farliga! Såna är jag väldigt nyfiken på att prova göra själv.
Det fick en fin gul färg när det var blandat.
Tyvärr blev inte kakorna så gula som jag hade velat men de var goda ändå och det var många små snuttar som försvann när yngsten upptäckte dem.
Något annat som jag också är väldigt förtjust i är de chokladdoppade salta mandlarna som jag köper från Rc Chocolat i Sigtuna. I år hade de gjort dem med karamellsmak också fastän de har jag inte provat ännu. Något jag saknar är polkabräcken från Gränna och jag hoppas att de tar med sig dem till nästa år.
Jag tog en till bild på lite av mina fynd, som börjar sina lite...
I lördags vaknade jag pigg och kände: det här är en bra dag för bakning! Men då var det lite som behövde inhandlas först så jag tog mej ner till centrum. När jag väl var på hemväg hade all ork försvunnit och jag kände mej som ett tomt skal. Efter en stunds vila hemma så började jag i alla fall bläddra lite i alla dessa små bakböcker som jag har fått/köpt/följt med någon tidning osv. Och jag hittade lite inspiration, både till kakor och bröd! Men igår mådde jag skräp men bestämde mej för att prova i alla fall och det gick hyfsat (med lite hjälp av yngsten vid brödbakningen)...
Det blev kolasnittar men utan sirap och med smak av saffranshonung och apelsin, och sedan gjorde jag gifflar med keso i. Snittarna var goda och gifflarna likaså, de överraskade mej. Även denna gång insåg jag hur lätt det är att baka bröd: du bara häller på salt på jästen så att den smälter, sen häller du på kall eller lagom varm degvätska, (om du känner med lillfingret och du inte kan hålla kvar det i vätskan så är det för varmt och måste svalna lite), sen häller du i övriga kryddor, keso, olja eller vad det är, och till sist mjölet, ta alltid lite mindre än vad det står i receptet och blanda om, när du kan trycka till degen med fingret utan att få med dej den (utan att den klistrar sig fast) så är det dags för jäsning, efter det bakar du ut degen till limpor eller bullar och då är det bra att ha lite mjöl till hands om det kladdar för mycket, sen jäser du oftast en stund till på plåten och penslar ev före gräddning, grädda tills de är lagom bruna och ser klara ut, du kan alltid sätta in dem i ugnen igen om de inte verkar färdiga.
Det är inte svårare än så men resultatet blir underbart när det blir bra. Prova dej fram, du lär dej av ev misstag, tro mej, jag har också misslyckats, men VÅGA PROVA!!
Här har jag hällt i saffranshonungen och det rivna apelsinskalet (som för övrigt blev mer mos än skal, är nog dags att köpa ett nytt rivjärn...) till det vispade smöret och sockret.
Det fick en fin gul färg när det var blandat.
Tyvärr blev inte kakorna så gula som jag hade velat men de var goda ändå och det var många små snuttar som försvann när yngsten upptäckte dem.
Sen har vi lite giffelbilder, de var svåra att få till, mest för att jag inte kunde kavla ut riktiga cirklar av degen, då hade det varit lättare.
Första plåten blev lite väl färgglad men den sista blev bättre. Jag saknade både vallmofrön och sesamfrön så jag hällde på havregryn, vetekli och lite flingsalt på de olika plåtarna.
Jag är nöjd med resultatet och hoppas få baka mer i helgen.
annoest