iblandbakarjag

En hemmabakare som gärna provar nya recept men även gamla favoriter. Jag bakar för att må bra men självklart också för att det är gott!

Kladdig äppelkaka

Publicerad 2012-10-31 21:00:10 i Allmänt,

Kunde inte hålla mej igår, var så sugen på en hederlig gammal äppelkaka! Men det var dåligt med recept här hemma, sakanade en ingrediens från mitt vanliga recept så jag tänkte ta ett sockerkaksrecept och bara peta ner äpplen i. Jag letade i nya kokböcker, bakböcker men hittade inget recept! Vad gör man? Till slut fann jag ett recept i min svärmors gamla bok som är typ från 70-talet, som jag använde. Gräddningstiden blev bara längre och längre, men till slut fick den duga, den var fortfarande lite kladdig i mitten, ofrivilligt, men så blir det väl när man sticker ner för många äppelbitar i smeten...Men det är ju gott med mycket äpplen...
Kakan smakade mer sockerkaka med lite kanel och äpple, än vad den smakade äppelkaka, men det var ändå gott och barnen blev glada.

Ja, jag har lugnat ner mej nu, efter helgens besvikelse, men det var inte kul alls då.

Jag får väl ta igen lite jag-fyller-år-tid nu till helgen, bara jag...

Annoest

Igår fyllde jag år...

Publicerad 2012-10-28 19:35:25 i Allmänt,

Igår fyllde jag år och det enda jag fick från familjen var ett grattis vardera, inte ens en kram från gubben eller en blomma från macken som ligger mindre än en minuts gångväg bort...
Tror ni att jag känner mej uppskattad? Tycker ni också att de tar mej för givet?!! Det suger, ärligt talat!
Jag begär inte att få presenter men en kram och möjligen en blomma, mackens duger fint, men annars har jag inga krav på familjen under min födelsedag. Det som gjorde mej mest besviken var när jag fick intrycket av gubben att han hade gömt en liten present till mej men det visade sig inte alls vara så. Då blev jag ledsen i hjärtat!
Han är inte den som kommer med presenter eller blommor, speciellt inte på givna dagar, dvs födelsedagar, utan han kan komma med något en helt vanlig dag. Det är nästan mer uppskattat men nu var det många år sedan jag fick något av honom, förutom den vanliga fyllan så blev det en extra dyngrak-fylla! Han skyllde på att han itne mår bra och har haft ont i magen i flera dagar, men det är ju för fan magsjukan som han precis har haft och dessutom en förkylning. Och så den vanliga visan om att han nog inte har långt kvar nu, det har jag hört i en jävla massa år!
 
Så nej, jag känner mej inte alls uppskattad längre.
 
På jobbet har jag klivit över ännu en tröskel och där har jag ökat farten rejält men det är tyvärr mer negativt än positivt. Jag har inte hittat balansen ännu för den här farten och jag märker att det inte är bra för mej. Idag är det ett år sedan jag gick in i väggen och jag vill inte hamna där igen, det räcker med mina ner-dagar! Det känns som att jag har försökt kliva över fler trösklar än vad jag klarar av och att jag håller på att ramla ner igen, hjälp!
 
Det enda som var positivt med min födelsedag var att min mamma och pappa kom över, även fast jag hade sagt ifrån mej allt firande från släkten (skjutit upp det), och med sig hade de blommor och en smörgåstårta! För att de tyckte att jag var värd det och att jag skulle få något litet extra på min dag! Gör inte det dem till världens bästa föräldrar?! De har alltid och kommer alltid att ställa upp för mej och min familj, likadant för mina systrar, och hur jag än gör så kommer jag aldrig att komma upp till deras nivå, inte som jag ser det i alla fall. Speciellt mamma, hon är mån om alla. Mormor var likadan och farmor med, jag tror att det var något speciellt med deras generationer för dagens generation är jävligt självisk.
 
Jag saknar mormor, farmor och farfar! Morfar tog livet av sig när jag var tre år så honom minns jag inget av, men mormor hon var underbar! Jag bad mamma om hennes kokböcker och recept om ingen annan ville ha dem vid bouppteckningen och de står så fint i min bokhylla och påminner om henne. Ingen gjorde kåldolmar som hon och ingen gjorde kokoskakor och citronsaft som farmor! Jag tror att jag har det receptet någonstans i mina gömmor, citronsaften har jag redan gjort många gånger.
Farfar gick alltid runt och visslade en trudelutt när han var glad, mormor brukade gnola en melodi och det gör jag med ibland när jag mår bra. Jag önskar att de hade fått träffa sina barnbarnsbarn.
 
Här är mina fina blommor som jag njuter av, de både luktar gott och är fina!
 
 
Men jag kommer att bli firad av mina jobbarkompisar i alla fall, däremot blir det nog inte hembakat till vår fikastund, det får nog bli köpebröd i år igen.
 
Jag får göra som när jag fyllde 30, jag beställde ett smycke till mej själv som jag väldigt gärna ville ha, ochdet får jag göra som en present i efterskott den här gången med, lite sorgligt eller hur?
 
Annoest
 
 

Helgens provbakande

Publicerad 2012-10-18 21:59:17 i Allmänt,

Jag var så baksugen i förra helgen att jag bara var tvungen att prova ett gammalt och ett nytt recept. Det var ostbröd, med russin i därför att gubben var så sugen på just de tre ingredienserna, ost, russin och den sista har jag glömt bort... i alla fall, ostbröden har jag gjort många gånger förut och det är ett enkelt recept. Det roliga med det är att man doppar bröden i gratängost innan sista jäsningen, så lätt och så gott.
 
Tror att jag har tjatat om de här bröden förut....
Här nedan ser ni de färdiga bullarna, bortsett från några provsmakningar, ljumna med halvsmält smör på. Gubben var så lycklig när han fick mitt hembakta bröd igen, han åt det till frukost och middag och det anser jag vara bra betyg.
 
Men jag provade även en slags kladdkaka med kokosbotten som tyvärr inte alls blev bra. Man skulle blanda kokos, smör, ägg (?) och något mer och sedan trycka ut i formen.
 
Så långt var allt bra...
 
 
Men resultatet av den för korta gräddningstiden (?) blev en kaka med hård skorpa, rinnigt innehåll (som dock stelnade hyfsat till dagen efter) och en botten som inte alls blev en botten.
 
 
Okej, bilden är jättesuddig men ni ser hur det blev :-(  Mycket tråkigt för receptet verkade lockande, men jag har sparat det för ett till försök, tror nog att jag ska ändra tiden, temperaturen eller bara grädda kokosdelen i förväg, innan jag häller på resten. Smeten var lite för söt så någon dl socker ryker nog med.
 
Som ni kanske läste igår, så gjorde jag en ny kladdkaka med mjölkchoklad i. Det lät väldigt gott men även denna hade kort gräddningstid, 20 min bara och det hjälpte inte att den fick stå över natten, den var fortfarande för smetig. Smakmässigt så var den inget speciellt så den har jag strukit från min samling.
En klar, flera tusen kvar att göra, pust!
 
Kram från mej

Kladdkaka

Publicerad 2012-10-17 20:25:37 i Allmänt,

Här står en kladdkaka med mjölkchoklad i, på kylning. Är väldigt sugen på att smaka, kallna fort!!

Bilder från chokladfestivalen

Publicerad 2012-10-16 21:45:29 i Allmänt,

Hej.
Jag kom ihåg kameran men tog inte så många kort från festivalen, valde dock några bord som var lite extra. Den första är från någon marsipanutställare, härliga färger.
 
 
 Nästa är från pralinhuset, många smaker och billiga praliner!
 
 
Den sista kommer från flickorna Kanolds och har nog flest sorter på hela mässan...
 
 
Den var visst lite suddig men ni ser en del av härligheterna.
 
Självklart köpte jag med mej hem av olika sorter och vissa utställare kommer igen år efter år så där börjar jag lära mej vad jag tycker om och inte. Det är en chansning när man handlar och det är inte alla utställare som har provsmakningsbitar, men det är lite av charmen. Man hittar nya goda praliner och även sånt som smakar urk!
 
Men det är ett gott nöje.
 
Kramar annoest

Mitt paradis

Publicerad 2012-10-09 20:48:51 i Allmänt,

http://www.nordiskamuseet.se/category.asp?cat=412&catname=WWW.Chokladfestival&topmenu=142

Här hittar ni mej i helgen, en underbar återkommande och goooood favorit! Chokladfestivalen har jag besökt de senaste åren och allt tack vare den gamla radiokanalen Svenska favoriter, som den hette för flera år sedan. Där vann jag biljetter till festivalen och innan dess visste jag inte om att den fanns, så gissa om jag är en flitig radiolyssnare nu... ;-) Här ska shoppas många fina praliner och ja, jag lovar att fota mina fynd så att ni får se. Kram på er Annoest

Helgens lyckorus

Publicerad 2012-10-02 22:35:03 i Smått och blandat,

Upptäckte precis att min bild som jag lade upp via mobilen inte kom med, men läste att det inte fungerar just nu.
Jag gjorde nämligen scones i söndags. Det låter kanske inte så mycket men för mej var det ett stort steg, jag har inte kommit igång med min bakning igen även om jag har märkt att den är på väg tillbaka, sedan jag var sjukskriven. Jag hade ett gammalt scones-mix paket (närmare ett år...) och var sugen på det så jag gjorde ett försök. Det luktade lite skumt om innehållet men jag fortsatte ändå, det blev en deg och brödkakor av det och sedan in i ugnen, fortfarande på försök. Men efter ett tag luktade det inte lika gott så de åkte ut och ner i papperskorgen. Tror nog att pulvret (som innehöll fett) hade härsknat ellet nåt sånt. Men jag var fortfarande sugen på scones till frukost så kokboken åkte fram och jag rörde ihop en ny deg. Den blev det scones av och familjen var lycklig! Mitt nya favoritte, citron, och scones kändes så lyxigt nu när vi inte har fått hembakt bröd på länge.
 
Känslan av att baka igen, även fast det inte var något avancerat, fyllde mej med en lyckokänsla resten av dagen och jag mådde så bra igen! Det här var en av de sista stora trösklarna för mej och som jag har saknat bakningen, ojoj...
 
Så nu bläddrar jag bland recepten igen för att se vad jag ska göra närmare helgen, förväntan är stooor!
 
Jo, men jag hade ju tänkt baka redan igår men vi gjorde tacos till mat och det tar sin tid när man ska ha en massa olika grönsaker, ost och achi till, så det blev inget för jag hann inte, tyvärr. Men det var länge sedan vi åt tacos och det är inte helt fel när man inte äter det för ofta. Achi, (vet inte hur det stavas), är en slags salsa av hackad lök, tomater, chili (eller spansk peppar som det heter på riktigt, men jag föredrar att säga chili). Den är stark, om man har kärnorna kvar och det har vi alltid, vi gillar starkt, och jag tror att den kommer från Chile. Hon som lärde oss den är därifrån och hon brukade göra den till kyckling, ris och hemgjord majonnäs och det är en underbar blandning. Vilken skillnad det är mot köpemajonnäs, det går inte att jämföra, men så är det väl med det mesta här i livet?
 
Så nu förbereder jag mej för baket, kollar skafferiet och vad som behövs handlas hem, så att jag bara kan sätta igång i helgen. Tråkigt nog så tror jag inte att jag hinner göra det före dess men det är skönt om allt finns hemma. Finns det något värre än att behöva gå ner till centrum eller att ta ett annat recept, när man har ställt in sig på just det där och inget annat? Jag ogillar det starkt.
 
Javisst, länken till hembakat ska jag försöka få in http://tidningenhembakat.se/ , jag har för mej att man kan göra på något annat sätt men det minns jag inte nu så det här får duga.
 
Puhh, höll precis på att radera hela inlägget men det fanns kvar, pust!
 
Är nog dags att sova lite tror jag, innan jag gör något annat tokigt.
 
Kramar från min baksida, Annoest

Om

Min profilbild

annoest

En vanlig tjej som mår bra när jag får baka, men det blir inte alltid lika mycket som jag vill.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela