iblandbakarjag

En hemmabakare som gärna provar nya recept men även gamla favoriter. Jag bakar för att må bra men självklart också för att det är gott!

Däckad

Publicerad 2014-10-23 12:49:26 i Allmänt,

Tyvärr dröjer det nog lite med både bakning och inlägg, jag är sjuk. Är rejält utslagen och sover någon timme på dagen, varje dag. 
Hoppas på bättring och mer ork så fort det bara går.

annoest

Gammal goding

Publicerad 2014-10-17 07:32:14 i Allmänt,

Titta vad jag hittade i affären!

Nostalgi!!

Jag var tvungen att köpa en påse för att se om de fortfarande smakade lika gott men det var inte riktigt samma smak som jag mindes. Tyckte de var aningen för hårda och jag saknade den här gräddiga smaken, nu var det lite mer kola-aktig smak. De finns även i mint och chokladsmak men fruktsmaken hittade jag inte, hoppas att den dyker upp så småningom.

annoest

Litet bakryck

Publicerad 2014-10-17 07:13:26 i Allmänt,

Jag har insett att jag är mer förtjust i pralinkolorna än vanliga praliner. Det är något särskilt med de där inte-så-jättesega pralinkolorna, med smak av hallon, citron och allt vad de hittar på, riktigt farliga! Såna är jag väldigt nyfiken på att prova göra själv. 
Något annat som jag också är väldigt förtjust i är de chokladdoppade salta mandlarna som jag köper från Rc Chocolat i Sigtuna. I år hade de gjort dem med karamellsmak också fastän de har jag inte provat ännu. Något jag saknar är polkabräcken från Gränna och jag hoppas att de tar med sig dem till nästa år.

Jag tog en till bild på lite av mina fynd, som börjar sina lite...


I lördags vaknade jag pigg och kände: det här är en bra dag för bakning! Men då var det lite som behövde inhandlas först så jag tog mej ner till centrum. När jag väl var på hemväg hade all ork försvunnit och jag kände mej som ett tomt skal. Efter en stunds vila hemma så började jag i alla fall bläddra lite i alla dessa små bakböcker som jag har fått/köpt/följt med någon tidning osv. Och jag hittade lite inspiration, både till kakor och bröd! Men igår mådde jag skräp men bestämde mej för att prova i alla fall och det gick hyfsat (med lite hjälp av yngsten vid brödbakningen)...
Det blev kolasnittar men utan sirap och med smak av saffranshonung och apelsin, och sedan gjorde jag gifflar med keso i. Snittarna var goda och gifflarna likaså, de överraskade mej. Även denna gång insåg jag hur lätt det är att baka bröd: du bara häller på salt på jästen så att den smälter, sen häller du på kall eller lagom varm degvätska, (om du känner med lillfingret och du inte kan hålla kvar det i vätskan så är det för varmt och måste svalna lite), sen häller du i övriga kryddor, keso, olja eller vad det är, och till sist mjölet, ta alltid lite mindre än vad det står i receptet och blanda om, när du kan trycka till degen med fingret utan att få med dej den (utan att den klistrar sig fast) så är det dags för jäsning, efter det bakar du ut degen till limpor eller bullar och då är det bra att ha lite mjöl till hands om det kladdar för mycket, sen jäser du oftast en stund till på plåten och penslar ev före gräddning, grädda tills de är lagom bruna och ser klara ut, du kan alltid sätta in dem i ugnen igen om de inte verkar färdiga. 
Det är inte svårare än så men resultatet blir underbart när det blir bra. Prova dej fram, du lär dej av ev misstag, tro mej, jag har också misslyckats, men VÅGA PROVA!!

Här har jag hällt i saffranshonungen och det rivna apelsinskalet (som för övrigt blev mer mos än skal, är nog dags att köpa ett nytt rivjärn...) till det vispade smöret och sockret.

Det fick en fin gul färg när det var blandat.

Tyvärr blev inte kakorna så gula som jag hade velat men de var goda ändå och det var många små snuttar som försvann när yngsten upptäckte dem.




Sen har vi lite giffelbilder, de var svåra att få till, mest för att jag inte kunde kavla ut riktiga cirklar av degen, då hade det varit lättare.


Första plåten blev lite väl färgglad men den sista blev bättre. Jag saknade både vallmofrön och sesamfrön så jag hällde på havregryn, vetekli och lite flingsalt på de olika plåtarna.






Jag är nöjd med resultatet och hoppas få baka mer i helgen.

annoest

Blähh!!

Publicerad 2014-10-16 17:54:16 i Allmänt,

Igår var en riktig skitdag för mej, huvudvärken satt stenhårt och jag var så arg och ledsen. Ja, egentligen började det kvällen innan med ett utbrott från hans sida. Det var den ena utfrågningen efter den andra om yngsten si och så och självklart har han missförstått en annan sak också, inget ovanligt när han har druckit...
Men det slutade med att jag fick ta en massa skit för att jag (läs någon) inte har hittat någon lägehet åt honom osv. För om jag inte hittar något så måste han säga upp den här och byta den mot en mindre, som han sa. Och det är ingen press (jo han sa faktiskt så, ordagrant!) jag bara berättar hur det är. PUNKT!!
Ingen press, nä nä absolut inte! Men själv har han inte gjort någon ansträngning för att underlätta om skiljsmässan, det enda han gör är att gnälla och skälla om lägenheten och varför inte jag kan hitta något och varför inte mina föräldrar kan köpa en lägenhet till honom. Men att leta själv, det går ju inte, nä det är bättre att lägga över allt på mej!!

Nu börjar jag tröttna på honom på allvar och speciellt hans fasoner!

Jag hade behövt prata med någon igår men den enda som jag kan prata med om allt, är en jobbarkompis som jag tyvärr inte pratar med så ofta därför att hon är väldigt upptagen tråkigt nog. Men hon är den som vet hur det är, för hon har gått igenom allt själv och hon kan lyssna och trösta mej, av den enkla anledningen att hon vet hur det känns. 
Inte ens de få andra som vet frågar hur det är eller hur jag mår! Visst, det är inte ofta som jag orkar prata om det men en liten fråga eller ett uppmuntrande ord skulle inte vara fel.

Jag hade ett lära-känna-samtal med vår nya mellanchef nyligen och berättade att jag är under skiljsmässa och letar lägenhet med ljus och lykta. Efteråt insåg jag att jag saknar någon att prata med, jag behöver få vräka ur mej alla känslor som jag håller inne med.

Men jag kämpar vidare men det är jävligt tungt ibland.

annoest


I mässans efterdyningar och kakbilar

Publicerad 2014-10-10 22:39:17 i Allmänt,

När jag virrade runt på mässan sprang jag förbi en glastillverkare som hade gjort upplysta glasverk och jag var bara tvungen att stanna till, de var sååå fina!!
Jag tog två bilder (fortfarande med en hand då jag hade pralinkassar i den andra) men de gör inte konstverken rättvisa, men ni kanske får en liten glimt av dem.





I år hade chokladfestivalen bytt ände med villamässan och man var tvungen att gå igenom hela villadelen innan man kom fram till den rätta mässan. Jag måste erkänna att jag var en bit på väg mot halvpanik när jag gick och gick utan att hitta chokladfestivalen, lokalen är enorm. Men till slut kom jag rätt och drog en djup suck av lättnad.
Egentligen var jag för trött för att vilja gå och humöret var inte på topp, men efter en stund i chokladlukten steg både mungipor och humör och det slutade med att jag gick runt med ett fånigt flin i hela ansiktet...
Jag tog det lite lugnare i år och satte mej till och med en stund för att se på de tävlande i årets konditor och det var roligare än vad jag mindes. Om jag hade haft sällskap så hade vi nog pausat tidigare och gått till konditorernas kafe för att prova deras specialskapelser, men nu var jag för trött och mättad på choklad för att stanna till. Nytt tillfälle nästa år helt enkelt.
Mässan var mycket bra och gott med utrymme, så nu vill jag bara ha lite mer baksaker till nästa år men det är jag övertygad om att det kommer.

Nyligen satt jag och läste någon baktidning och fick en härlig ide. Jag skulle vilja ha en kak-truck! Tänk er, en rullande bil som säljer kakor, precis som alla foodtruckar där man kan köpa streetfood. Man skulle få respons direkt på bakverken och om det dessutom skulle finnas en liten ugn i bilen skulle doften få människor att flockas. Vad tror ni? Det skulle jag vilja se på gatorna och  jag skulle bli sugen på att handla så fort jag kände lukten av nybakat, bara blunda och föreställ er...

Imorgon hoppas jag ha energi till att baka, jag har många nya spännande recept i min samling.

Kram annoest

Smaskmässan!

Publicerad 2014-10-09 17:34:44 i Allmänt,

Idag är det blött och kallt ute, och själv är jag trött och frusen. En hemmadag med filt, choklad och myskläder lockar mej verkligen. Eller nybakade scones, en kopp te och pressad apelsin skulle också fungera, mmm...

Men nu är det hög tid att byta från mina tunna men underbart sköna sommarskor, till ett par varmare höstskor. Sommaren är över för det här året.

En liten tröst är att jag ska få ryggmassage imorgon, äntligen! Vår förra massös slutade för nästan fyra månader sedan och jag har väntat otåligt sedan dess.

Okej, ni kanske också behöver lite uppmuntring? Då så, här kommer min upplevelse från mässan. Bilderna kan vara en aning suddiga men det beror på att jag fotade med ena handen och höll pralinkassarna i den andra...det var lite tungt efter ett tag. Vi får väl se hur stort inlägget kan bli, annars kommer fortsättningen snart.

Ja, första bilden:


En massa chokladmandlar tror jag.


Här var det gotlandschoklad om jag inte minns fel.



Bilderna får tala för sig själva, om det inte var något särskilt.


Visst är det små konstverk?!


Dessa praliner tillhör pralinhuset och här köpte jag ett gäng till mina jobbarkompisar. Jag kan ju inte komma tillbaka från mässan utan lite provsmakningar till dem, annars skulle jag nog bli lynchad, haha!





De här fina bakverken kunde man köpa tror jag, men jag har ingen aning om vad de kunde tänkas kosta.


En liten chokladfontän är väl aldrig fel?






Det här kom i alla fall från Gränna choklad, här handlade jag en del. Jag tycker speciellt om deras polkabräck.


Här var det en yrkeshögskola och deras skapelser.



Just det, man kunde anmäla sig till olika mini bakkurser och det var nytt för i år. Här är det Sebastian Boudet som lär ut lite tricks, han som har gjort 'Le bakbok'.


Konstverk i socker och choklad.


Nu blev det lite spännande, det fanns mochiglass på mässan! Dem har jag läst om och varit nyfiken på, så nu köpte jag en med smak av hallon och vit choklad.


När jag såg alla små gulliga glasspuckar i frysen ville jag ha allihopa!




Omdömet då? Det blev nja. Smaken var det inget fel på, smakade som en finare hemgjord glass men höljet av rispasta, färg och socker var lite segt och det blev svårt att bita av därför att glassen tinade så snabbt. Jag gillar inte heller att tugga glass så då blev det lägre betyg, men det är alltid kul att provsmaka nya bak-, choklad- och efterrättstrender.

Jag köpte också en kula glass från någon pralintillverkare och den smakade gott och lite finare glass



Så då var det klart, men jag har fortfarande mycket choklad kvar hemma att provsmaka, mums!

Kram annoest

Mässan är över och hösten är här

Publicerad 2014-10-07 10:18:36 i Allmänt,

Nu har min underbara mässa passerat och det dröjer ett år till nästa gång. Lite suck men ganska mycket tur att det dröjer så länge, man kan faktiskt bli mättad på choklad, tro det eller ej...

Hösten är här på allvar och snart passerad med, om man ska döma av alla löv som redan har ramlat ned. Den får gärna dröja sig kvar några veckor till, det är min favoritårstid!

Men om jag fick bestämma så...
Fast det är nog tur att det inte hänger på mej att bestämma, för ibland är jag ganska lat. Det har tagit mej lååång tid att inse det och framförallt att erkänna det (vem vill erkänna att man är lat?, det går inte ihop med den där präktiga bilden som man alltid/oftast målar upp/intalar sig själv), men jag misstänker att jag inte är ensam om det? Jag tror att de flesta av oss (håll med mej nu, snälla...) har sina fler eller färre lata stunder, precis på samma sätt som man mår bra eller mindre bra. Det är egentligen inget konstigt med det, men det kanske är lite skämmigare att erkänna.

Imorse hade jag en sån där stund när jag önskade att jag var typ hemmafru, ja kanske inte direkt så men ni vet: att få vara hemma och fixa och greja med allt som man inte hinner under veckorna eller på helgerna, att kunna vara hemma när barnen har slutat för dagen och att kunna förbereda maten med lite extra tillbehör, någon ny rolig sallad eller ett gott hembakat bröd och ibland göra en god efterrätt mitt i veckan, bara för att. De där stunderna ploppar upp någon gång emellanåt, även fast jag vet att det inte kommer att hända förrän jag är pensionär (nej, jag räknar inte med att vinna på lotto, skraplotter eller hästar), men då är det inte säkert att jag har någon att förbereda allt till. Man vet aldrig hur livet blir och många gånget är det lika bra det. 

Oj, det blev visst en lång parentes istället för ett smarrigt inlägg om bak- och chokladfestivalen, så hade jag inte tänkt det. Men då får jag köra allt gottigott på ett nytt inlägg, så att ni inte blir mer suktade än vad ni redan är 😉

Kram annoest

Om

Min profilbild

annoest

En vanlig tjej som mår bra när jag får baka, men det blir inte alltid lika mycket som jag vill.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela