iblandbakarjag

En hemmabakare som gärna provar nya recept men även gamla favoriter. Jag bakar för att må bra men självklart också för att det är gott!

Är julen redan över?

Publicerad 2013-12-27 22:22:44 i Allmänt,

Julen är nästan över, samma sak varje år.
Den här gången sabbades hela planeringen med julmys och stök, när jag blev sjuk dagen före lucia. Inte roligt!
Om jag inte hade varit sjuk skulle jag bakat i mängder och handlat allt i god tid före jul, men det orkade jag inte nu. Det blev tom så att jag nästan kände för att hoppa över julen, stressen kom tillbaka, men efter att ha stängt in mej i sovrummet ett par timmar ifred så gick det värsta över och det blev en hyfsad jul ändå.
 
Mycket film och serier har det blivit, nästan så att jag bara vill rensa bort dem för att få utrymme att spela in nya saker. Bakning? Nej, inte ännu, men kanske snart hoppas jag. Baklusten har inte riktigt kommit tillbaka sedan jag var sjuk och det är en efterhängsen förkylning jag har, den släpper taget alldeles för långsamt...Men jag har pressat apelsiner nästan varje dag och det är så gott (och även lite nyttigt hoppas jag). Något ska man väl få ut när man har varit sjuk?

Idag gjorde jag en liten matpaj med massor av purjolök, paprika, skinka och creme fraiche, smarrig!



Till frukost imorgon blir det kalljästa ostbullar som gräddas i muffinsformar, lyxigt!! Bröden gjorde jag för någon månad sedan och de passade idag, pajen tog längre tid än vad jag hade räknat med, men imorgon...ihh!!!
Jag tror minsann att lite inspiration kommer smygandes.

Kram annoest

Nya friska tag och curder

Publicerad 2013-12-20 14:57:00 i Allmänt,

Hej. 
Jag har tyvärr varit sjuk så det har varken blivit några inlägg eller någon bakning den senaste tiden, men nu har jag lite ledighet och jag hoppas hinna med någon liten bulle eller bakverk.

Jag insåg tidigare i december att jag hade väldigt mycket mjöl hemma, hela 6 mjölpaket!! Men det har varit mycket bra priser på mjöl den senaste tiden och jag har ju kommit igång med bakningen, så jag har handlat hem inför bakningen...


Bakom paketen på översta hyllan gömmer sig en massa olika mjölsorter och på andra hyllan nerifrån finns det en massa smått och gott till bakning.
Det kan väl inte bara vara jag som har det så här i förråden?

En rolig nyhet som jag hittade i affären efter ett tandläkarbesök (jo, tom det har jag hunnit med, men det tog på krafterna. Efter väggen har jag svårt för tandläkaren, det är väldigt jobbigt tyvärr, men nödvändigt efter något år...), är halloncurd och passionfruktscurd!! De stod gömda i en hörna bland glassåser och det var inte heller vilka som helst, smaker som blåbär, choklad med hallon fick det att vattnas i munnen på mej, trots att jag inte var ett dugg sugen på glass då. Märket var St Dalfour om jag minns rätt och jag vet att de har olika marmelader, men glassåser har jag inte sett förut.
Men curderna hade jag ingen aning om att de fanns att köpa med de smakerna, men lycklig blev jag och hjärnan började genast arbeta med nya bakkombinationerna. 



Det här märket kände inte jag igen men jag googlade det och hittade fler smaker, och de verkar säljas i The English Shop. Kolla gärna själva, det fanns bland annat en med smak av Banoffe...
Jo, riktigt glad blev jag, men jag bör nog (?) baka upp lite av det som redan tar för mycket plats i kylen och skåpet först. Eller?!?

Kram annoest

Mer recept

Publicerad 2013-12-10 09:50:43 i Allmänt,

Jag insåg nyss att jag har lagt ut samma bakbilder vid två tillfällen här...det var inte meningen. Har visst haft för mycket att göra (eller för rörigt i huvudet?) eller bara ingen bakkoll...ledsen för det.

Men här kommer en ny bild, nämligen ett kalljäst frukostbröd med ost i, som gräddas i muffinsformar. Det som skiljer sig med det här receptet är att man ställer in degen i kylen över natten, utan att göra bullar innan. Man skulle klicka ut degen i formarna men det var omöjligt så jag skar degbitar och stoppade ner dem i formarna samt strödde lite ost ovanpå. Egentligen skulle man ha ett annat mjöl men det hade jag inte hemma, så jag bytte ut det mot vanligt vetemjöl och det kan vara förklaringen. Men det blev gott, lite kompakt kanske men det var ändå ett roligt recept. Tror att jag hittade det på arlas hemsida.


Jaha, mer?
Jo, tonåringen fick smaka en god kall kaka med citronsmak på ett kalas hos en klasskompis för länge sedan. För ett litet tag sedan upptäckte jag att hans pappa jobbar extra på mitt jobb, så jag frågade honom om han visste vilken kaka det var. Han trodde att det var 'pie de limon', en peruansk specialitet med maräng och en limefyllning. Jag googlade den och tog med receptet för att kolla om det var rätt, jaha då, det stämde. 
Så jag började baka efter googles översättning... Om det är något som inte stämmer så är det deras översättningar av vissa ord. Visst, det är väl inte alltid lätt att hitta passande ord men man kan få sig en hel del skratt på vägen. Vad sägs om 'allrengöringsmedel' istället för mjöl? Eller ett recept på fiskgryta som heter 'Svettiga fisken'? Jo, jag lovar, det stod så i översättningen!! Jag visade det för mina jobbarkompisar och vi vek oss dubbla av skratt!

Men kakan var ganska lätt att göra, en pajdeg och sedan en fyllning av lime, kondenserad mjölk och så en maräng på topp. Den blev god men lite för söt, men tyvärr var det inte riktigt samma som tonåringen mindes. Visst kan minnet ha ändrats, det var ju ganska många år sedan men han sa att det inte var samma kaka och det kan ju vara så. Det kanske var en helt annan kaka, vem vet? Men det var en ny sak och maräng har jag bara gjort mindre än fem gånger totalt i mitt liv så där behöver jag öva lite till.







Efter den här pajen blev jag sugen på att hitta andra länders kak-specialiteter och prova dem, och även att göra fler saker med kondenserad mjölk i, den tyckte jag om!

Kram annoest

Julmys

Publicerad 2013-12-09 17:21:27 i Allmänt,

Det här året njuter jag av julstämningen som aldrig förr, jag har flera år av mys att ta igen. I lördags gick jag runt i myskläder hela dagen och bara kopplade av. Igår började jag julpynta hemma, jag lyssnade på lugna favoriter (som spelar julmusik ända fram till jul) och bytte tom gardiner!! Det har nog inte hänt på flera år, men det kändes så bra att pynta på riktigt för en gångs skull. 
Tyvärr räckte inte orken till något julbak men jag tror att det kommer. Jag har sett recept på 'lussebulle-extra allt', en lussebulle i långpanna med en fyllning av vaniljkräm och en massa julgodis därtill, så baklusten flaggar hejvilt. 

Något som jag bakade till jobbfikat var chokladformar med chokladfyllning och de var uppskattade!
Lätta att göra och livsfarliga att ha hemma...


Riktigt fina bulliga formar, innan man släpper plåten på bänken ett par gånger för att få gropen som fyllningen ligger i.


Ja, de är lika smaskiga som de ser ut!

Jag provade lite andra recept också, bondkakor och 'peanut butter cookies' bland andra. Bondkakorna gillade jag, såna har jag inte ätit på flera år. Men jordnötskakorna blev inte goda, till min besvikelse. De innehöll både jordnötssmör och hackade jordnötter men smakmässigt var de ingen höjdare. Men jag har nog fler konstiga recept i gömmorna så jag sörjer inte över det.

Bondkakor:

Och så jordnötarna:

Jovisst, jag provade korintkakor också och hittade en ny favorit. Russin i småkakor är jag svag för, likaså i lussebullar och där vill jag ha principen: ju fler desto bättre! Yngsten håller inte med, han gillar inte russin i kakor eller bröd så jag försöker göra några lussisar utan russin, för hans skull.


Smaskigt värre och lätta att göra!

Kram annoest

Jobbfikat

Publicerad 2013-12-06 17:12:40 i Allmänt,

En hemlig tårta till jobbet blev det, hemlig på grund av att jag lägger upp bilder på det jag bakar på fb och jag kunde inte lägga upp bilden på tårtan förrän efter fikastunden...
Först kommer originalbilden med receptet, sen kommer min bild av den lilla tårtbiten som var kvar.




Lite skillnad som ni ser... Men den var uppskattad av kollegorna i alla fall. 
Jag gillar inte kaffesmak i bakverk så jag tog bort det och hällde i lite sirap istället och så bytte jag ut strösockret mot rörsocker eller var det råsocket? Hmm, i alla fall så tänkte jag att det skulle bli lite kolasmak , men den var alldeles för svag så den märktes nästan inte.
Fudgen som var ovanpå blev för sockrig för min smak, jag vill att den ska vara lite kolaseg. Men det gjorde inte ont att äta kakan och det var ett nytt recept som provades så det gör inget.

Kram annoest

Kallt och härligt, på väg mot julen

Publicerad 2013-12-05 06:52:17 i Allmänt,

Nu rinner tiden iväg snabbt mot jul och det är bara några få dagar kvar till första advent. I flera dagar har jag varit sugen på lussebullar med mycket russin i, så igår kväll nappade jag på ett av alla erbjudanden om att köpa färdiga, i affären där jag handlade mat för tillfället. 3 stycken för 10 kr blev det men särskilt goda var de inte. De var gräddade för länge, smakade ytterst lite saffran och de få russin som fanns i bullen var så små att man nästan missade dem helt.

Idag var jag inne i en annan affär och köpte deras lussebullar. De var bättre, fortfarande för torra, hade för lite saffranssmak men det var mer och större russin i dessa. Ett stort plus jämfört med gårdagens!

För någon vecka sedan var det min tur att sluta sent och då passade jag på att gå och prova kläder i centrum. Jag fick lite pengar när jag fyllde år och så behövde jag tröjor. Klockan var efter sex så det var nästan folktomt i affärerna och jag kunde titta och prova kläder i lugn och ro. Det slutade med att jag kom hem med sex olika långärmade tröjor och jag var överlycklig! Att hitta kortärmat är inget problem för mej men långärmade däremot...så nu när det är kallare ute tar jag på mej en ny tröja och känner mej lika lycklig som Ferdinand under sitt träd! Mitt enda bekymmer är hur jag ska få plats med alla tröjor i lådorna...vilket världsproblem va?

Kram annoest

Om

Min profilbild

annoest

En vanlig tjej som mår bra när jag får baka, men det blir inte alltid lika mycket som jag vill.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela