iblandbakarjag

En hemmabakare som gärna provar nya recept men även gamla favoriter. Jag bakar för att må bra men självklart också för att det är gott!

Städgalning

Publicerad 2013-04-29 18:07:27 i Allmänt,

Nej, inget receptletande blev det under helgen, men en himla massa städande! Ena dagen blev jag väckt av telefonen, sen skulle yngsten gå på bio med några kompisar så då följde jag med dem in till stan. Blev lite sugen att se en film jag med, ska nog spana lite på biosidorna.
När jag väl kom hem hade jag ingen energi kvar, jag hade behövt sova lite till, så den dagen blev bara återhämtning.
Igår hade jag energi men tyvärr (?) såg jag hur smutsigt det var så jag tog en städdag, hela dagen. Gissa om jag var trött på kvällen?! Men rent blev det, fast straffet kom i form av träningsvärk idag...
Men nu borde det inte vara några bakhinder kvar, det skulle väl vara den fulla frysen då. Men jag vill få lite ideer innan jag börjar baka, jag vill göra något annorlunda den här gången, frågan är bara vad? Tips mottages tacksamt, gärna i mängder!!
Som tur var kom min fina och inspirerande tidning Hembakat med posten i fredags och den lusläses med spänning!!

Kram

Litet kakmonster

Publicerad 2013-04-26 13:31:18 i Allmänt,

Idag känner jag mej fortfarande lite "kakig" och i helgen ska jag leta kakrecept i min pärm för att se om jag hittar något som passar till studenten. Det räcker nog med citrus nu och russin tycker hon inte om, kokos är jag osäker på annars kan det vara en till variant. Just ja, det var ju en beställning på bullar med sommarfyllning också. Hmm, undrar när jag ska göra dem? Har lite ångest för dem därför att jag inte är bra på bullar. Jag får nog leta efter ett riktigt bra recept först tror jag.

En annan god sak är chokladpudding, hittade ett recept på hemmagjord i Per Morbergs bok, tror att den hette 'Husmanskost'. Verkar inte krånglig och det var inte så många ingredienser heller, kanske något för helgen?

Om inte så får ni något annat att se på och dregla över härnere. Såg den på Coop Forum i helgen och var bara tvungen att fota den. Är lite osäker om det syns hur stor den är men priset kanske ger en vink.

Kram annoest

Kakmonster

Publicerad 2013-04-23 21:00:06 i Allmänt,



 
Jo, idag var jag alldeles för baksugen, så jag ställde mej och gjorde russinkakor. Inte helt genomtänkt men det berodde dels på att jag kikade lite i almanackan idag och insåg att det knappt var en månad kvar till systerdotterns student (jag kände bakpaniken komma) och dels på att jag var så vansinnigt sugen på just russinkakorna. Ett önskemål till studenten var det också (ja, okej då, det var egentligen havreflarn men jag ville prova russinkakorna utan russin för att se om de blev bra) och så blev det inget bakande i helgen. Vi var på skojakt till den manliga delen av familjen och hittade skor till allihopa, kors i taket! Det händer inte varje dag så vi var ganska lyckliga efter det.
Jag kom inte heller till en avfrostad frys, däremot röjde jag lite i frysarna och hittade en massa bröd som jag hade glömt bort. Tyvärr (om man nu kan säga så) är det fortfarande väldigt fullt och jag har ingen aning om var jag ska kunna stuva in fler bakverk till studenten, hmm.
Något som fyller på sig självt är glass! Har nog en sex olika sorter häagen-dasz hemma nu och jag upptäcker bara fler och fler, spännande! Men jag har delat med mej till mina systrar och föräldrar, så de är också glada.
 
Ja, russinkakorna ja, de utan russin var väl sådär, det är russinen som gör hela den kakan så det får bli riktiga havreflarn istället. Fast yngsten var glad att det var några utan russin, hihi!
 
På bilderna ser ni först de utan och sen de med russin i, och jag rekommenderar russinvarianten. Enda nackdelen är att de ska stå inne ca 13-15 min i ugnen och det blir ett par plåtar så de tar lite tid att grädda, men själva smeten är inte alls krånglig och den är dessutom vääääldigt god.....
Farligt det här med bakning...fniss
 
Måndagskram till er

Ingen rolig dag

Publicerad 2013-04-16 17:36:14 i Allmänt,

Idag var det en sån där riktig skitmorgon och allt blev fel i flera timmar efteråt. Inte ens när jag såg en massa tussilagoknoppar på vägen till jobbet blev jag glad, trots att jag älskar att se alla fina gula tussar när jag åker till och från jobbet.
Jag tänker inte berätta om allt, det blir bara gnälligt då men jag känner att jag behöver få komma hem till min borg och bara vara för mej själv.

Ikväll ska jag göra min goda kasslergryta, med äpplen och vindruvor till. Den heter faktiskt vårkassler men det namnet använder vi aldrig. Det ska bli gott och jag vet precis vilka som kommer att nalla kasslertärningar ute i köket.

Nu äntligen har jag fått lunch och det hände en rolig sak på jobbet som fick mej att bli lite gladare. Vår avdelning skulle filmas, eller rättare sagt vårt arbetssätt, och vår "samordnare" (kommer inte på något bättre ord) var den som fick ställa upp. Jag hade tackat nej för länge sedan, jag är hellre en som jobbar i det dolda. Tur att jag inte är känd, det skulle jag inte varken vilja eller klara av!
I alla fall så hade jag väldigt roligt åt vår stackars filmstjärna, men hon tar det på rätt sätt, och skämtar gör vi gärna på vår avdelning!!

Nu är jag äntligen på väg hem och allt känns lite bättre för stunden. Imorgon är det en ny dag, ännu lite närmare helgen...

Annoest

Blommor

Publicerad 2013-04-15 21:13:42 i Allmänt,

Här är mina fina nya köksblommor, äntligen har jag brädan full igen, det har varit ett hål av tomhet där.
Bläddrade precis i alla reklamblad och hittade en massa penseer som jag älskar, hoppas att jag orkar plantera något på balkongen i år! Det är så härligt när man hittar något som jag själv har gjort (eller bidragit till)...
Skulle önska att vi hade plats för en liten hallonbuske eller vinbär! Men kanske en liten smultronplanta eller två (eller tre, fyra, fem)?
Det är nog dags att besöka lilla blomsteraffären för att hitta nya fröer, som kanske kommer upp till och med?! Mina är nog liiite gamla nu, de har inte kommit upp alls de sista åren när jag har planterat dem...

Sist men inte minst, en liten glassig bild som talar för sig själv!

Kram

Mer ledighet tack!

Publicerad 2013-04-15 21:01:22 i Allmänt,

Den här helgen gick alldeles för fort, det känns nästan som att jag inte har hunnit med något men det har jag. Jag har kastat en hel del som har stått ett tag och genast känns det mycket bättre. Tvättberget är nästan helt klart, det försöker jag ta under helgen för att slippa stress i veckorna, och det är alltid en triumf när man kommer ner till botten, utan att ha en massa krångeltvätt kvar. Självklart har jag handlat, bla två nya köksblommor, och småfixat med div ska-göra-sen-högar. Det finns några kvar men det gör jag en annan dag. Hoppas kunna börja fixa med draperiet till yngstens "rum" i helgen, måste bara ta bort en gammal upphängningsanordning från förra hyresgästen innan jag kan börja. Vissa saker gjorde förra hyresgästen bra men det finns många saker som han (hemmafixaren) gjorde mindre bra, en del har vi gjort om men andra saker har vi låtit bli, som tex den här upphängningsanordningen, suck!

Självklart har jag ätit glass i helgen, förutom de två nya magnumglassarna creme brulee och maräng+röda frukter som jag tyvärr inte alls gillade, så har jag provat den nya 'salted caramel' från häagen-dasz och den hade allt som jag kan begära av en glass. Första skeden kändes bara 'urk, det smakar salt' men i nästa sked så kände man hur saltgnuttan framhävde kolan i glassen och den kombinationen är verkligen lyckad! Den gillade även barnen så den får jag inte ha ifred tyvärr.

Sedan hann jag med att titta på film också, dvd-spelaren var nästan full och den rymmer ändå 100 timmars inspelat material, så där har jag tittat av lite men långt ifrån så mycket som jag ville.
Jag märker vilken skillnad det är att vara ledig två dagar, mot fyra som jag hade i påsken (förutom lovet då), jag hinner inte ens hälften av allt som jag vill göra men resten får helt enkelt vänta, stressar gör man oftast mer än vad man tror i alla fall.

Någon bakning blev det inte heller, måste frosta av frysen först och stuva om lite, i matfrysen hittade jag bröd och glass och det vänder upp och ner på mitt system och då är det svårare att se vad vi redan har hemma.

Kram annoest

https://cdn3.cdnme.se/2580667/7-3/pic_516c2e79ddf2b36a608af444.jpg" class="image">

Tillbaka på jobbet, suck!

Publicerad 2013-04-15 07:12:20 i Allmänt,

Ja, det tog några dagar innan jag (och barnen) kom in i rytmen igen , men nu känns det nästan som vanligt. Efter den här ledigheten (som var mer behövlig än jag trodde) insåg jag hur skönt det var att komma bort från jobbet! Jag behövde få slippa tänka på allt och bara stöka och fixa med det jag ville. Jag har fortfarande kvar lite av borta-känslan, även när jag jobbar, men det är bra om jag kan hålla kvar den. Bara tillräckligt för att få lite distans till jobbet. Jag märker ibland att jag inte har tillräckligt med kraft för att hålla jobbet och allt runtomkring, borta från mitt huvud. Det är faktiskt så det känns, som att jag ,efter väggen, inte har de här murarna eller snarare sköldarna, för att hålla allt onödigt ute från mitt huvud. Allt prat, alla telefonsamtal och allt runt omkring går rakt i in mitt huvud utan filter och det är det som är jobbigt. Alla syn- och hörselintryck påverkar mej (och förmodligen alla andra som också har gått in i väggen någon gång) och gör att jag tappar orken. Jag klarar inte av för mycket på en gång och då blir jag trött, både psykiskt och fysiskt, och om jag redan är trött så tål jag ännu mindre. Det positiva med det är att jag känner mej själv bättre nu och att jag är bättre på att ta hand om mej, för jag märker snabbt när orken försvinner.

Jag tror att jag har fått lite mer jag under min ledighet, tycker att jag klarar lite mer än vanligt mot innan. Vet ni hur skönt det känns, att känna att 'jag klarar av det här nu och det har jag inte gjort förut' ?

Det ska bli skönt med helg i alla fall, är lite baksugen men vi får se vad jag känner för när vi väl kommer dit.

En sak som är säker är att jag kommer äta glass i helgen, jag har varit med i en tävling och vunnit en årsförbrukning av Häagen-dasz glass!!! Lycklig? Oh ja, nästan så att tårarna bröt fram! Yngsten ringde och berättade att det hade kommit ett guldbrev till mej och i det fanns det en massa glassbiljetter. Då blev jag lite fundersam, gick till Häagen-dasz hemsida på fejjan och kollade, mycket riktigt jag hade vunnit! Men jag hade ändå svårt att tro på det förrän jag såg alla glasscheckar med egna ögon, men vilken känsla!! Så lycklig och glad att jag bara pratade och tänkte glass resten av dagen samt dagen efter...
Tja, ibland händer det!

Så glassiga kramar till er

Smaskiga brownies

Publicerad 2013-04-07 15:42:35 i Allmänt,

Nu är browniesarna klara, hoppas att hallonen syns på bilden. Jag blandade ner dem i smeten.
Nu smaktest!

Inte illa men det kan nog vara ännu mer hallon och formen ska nog vara en storlek mindre.

Snart bakfärdig

Publicerad 2013-04-07 14:17:10 i Allmänt,

Häromdagen tittade jag på de sista avsnitten av hela sverige bakar, lite sent kanske men jag har sparat dem ett tag. I alla fall så insåg jag (efter att ha sett sista avsnittet) att det där inte är något för mej. Visst skulle jag nog klara av att baka mycket (inte allt, självklart inte) men jag är inte mycket för dekoration och jag har absolut väldig dålig fantasi när man ska hitta på själv. Jag är bättre på att röja eller framförallt att stuva och packa saker, det kan jag nästan utantill, men dekoration är inte min grej. Tur att jag inte ska vara med i det programmet, jag tittar hellre på alla duktiga deltagare och suger åt mej av tipsen och tricken, det är mera jag.

Igår gjorde jag degen till de sista pirogerna och de blev lika goda, tonåringen nappade en så fort de var klara.
Yngsten gick och nappade knappar för fulla muggar, men tyckte att de med citroncurd var godare än de med limecurd och jag håller med. Citroncurden är finare i smaken, limen känns lite konstgjord så att säga.

Idag gör jag mina goda morotsbröd igen, de är svåra att motstå. Skulle vilja göra ostbullarna igen, fast med både västerbotten och parmensan i, men det börjar bli fullt i frysen igen...
En del av det jag gör nu ska bli till studenten och det är skönt att ha påbörjat det, om jag inte orkar baka längre fram.

En sista sak ska jag göra idag, marmorerade brownies med hallon. Den har jag också gjort tidigare men nu ska jag dubbla mängden hallon, de bröt av väldigt fint sist. Sen får det räcka för idag, ska koppla av lite med film också, innan jag återvänder till jobbet imorgon.

Suck! Kan verkligen tänka mej att vara ledig en eller två veckor till.

Här nere ser ni morotsbröden före och efter gräddning, visst är de vackra!

Degkramar till er

Ikea istället för bakning

Publicerad 2013-04-05 20:32:00 i Allmänt,

Nej, det blev inget bak igår, ikea knäckte mej...
Vi var där mitt på dagen och det var inte mycket vi skulle köpa men det räckte. Vi hittade nästan allt och lite annat men jag var slut resten av kvällen.

Idag skulle jag och yngsten ha gått på bio igen, men jag insåg igår kväll att jag inte skulle klara det, så vi kom överens att skjuta på det lite. Jag har knappt gått på bio alls under en lång period men har återupptäckt det nu och det är så himla kul!! (Jag behöver nog komma mer hemifrån!) Kan inte förstå att jag har låtit bli att gå på bio bara för att gubben inte gillar det!?
Nåja, idag fyller han år och jag har gjort piroger till honom. Som vanligt blir de jättestora och har så mycket fyllning att de spricker, men de blir goda! Tycker att det är för mycket pyssel med dem och därför gör jag dem väldigt sällan, även om det är jättegott.

När jag ändå håller på så gör jag limeknappar till studenten, så är jag av med en mördeg från kylen. Hoppas jag orkar göra den andra imorgon, efter ytterligare lite piroger fast bara ca en halv deg, mer räcker inte fyllningen till.

Sen är det filmdags!

Bakkramar till er

 

Apr. 03, 2013

Publicerad 2013-04-03 22:38:55 i Allmänt,

Mördegarna till citron resp limeknappar ligger i kylen och strax efter halv sju började jag med en bröddeg. Lite ogenomtänkt men jag var på så bra humör att jag inte kunde låta bli. Tio i nio satte jag in första plåten i ugnen...
Snart är de väl kalla nog för att åka in i frysen hoppas jag, tänkte komma i säng lite tidigare idag.
De här innehöll havregryn och så petade jag ner russin med, var för länge sedan jag bakade med russin.
Mer bakning imorgon, har fortfarande många ingredienser kvar!

Kram annoest

Apr. 03, 2013

Publicerad 2013-04-03 16:36:03 i Allmänt,

Nu har jag både varit på bio med yngste sonen och köpt nya bakredskap, jag är såå glad just nu!!!
Älskar färgen på bunken!

Idag mår jag bra!

Publicerad 2013-04-01 23:28:02 i Allmänt,

Jodå, smaskigheten var god men jag är inte helt överens med att ha en kladdkakebotten till den, tror att den skulle lyftas mer med en annan botten.
Ja, den här påskledigheten har gått till mer fixande hemma än ledighet. Visst har jag haft tid att göra allt röjande och rensande i lugn och ro men det känns mer som jobb hemma än ledighet, och bakandet har fått stå tillbaka. Vi får väl se de kommande dagarna för jag har påsklov!! Men som vi alla vet så vill man mer än vad man hinner, men det gör inget, det blir vad det blir. Varken mer eller mindre.
Yngste sonen har beställt scones till imorgon och sedan kanske vi går på bio med, det har jag redan lovat. Men då bör vi nog gå och sova lite så vi orkar med ledigheten...

Kram annoest

Om

Min profilbild

annoest

En vanlig tjej som mår bra när jag får baka, men det blir inte alltid lika mycket som jag vill.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela